Bez černý: recept na marmeládu z květů i bezinkový kompot
Dary černého bez můžete poprvé využít v květnu a červnu. Tehdy se obalí bílými květy. Druhé období, kdy je vhodné vyhledat keř bezu černého, je v září a říjen. Tedy v době, kdy květy nahradí dozrálé černé bobule, které daly rostlině název. Bez černý má mnoho příznivých účinků na náš organizmus. Jak zařadit do jídelníčku bez černý? Recepty vám napoví. Vybrali jsme přitom ty, které pravděpodobně neznáte.
Bez černý (Sambucus nigra) byl v minulosti často využíván pro své pozitivní účinky i jako zdroj surovin pro domácí výrobu sirupů, marmelád nebo vína. Proto byl vysazován v blízkosti venkovských domů, zahrad a hospodářství, kde byly jeho květy i plody snadno dostupné. Podél cest ho můžete najít i dnes.
Bez černý – účinky oceníte po celý rok
Jak květy, tak bobule bezu v sobě skrývají bohatství v podobě jedinečných látek jako jsou flavonoidy, vitamíny (vitamíny A, C a skupiny B) nebo minerály (například draslík, vápník a železo). Jak tedy nejlépe uchovat jejich účinky, díky nimž bez černý působí jako antioxidant , podporuje přirozenou obranyschopnost i detoxikaci těla a napomáhá při kontrole tělesné hmotnosti i hladiny krevního cukru?
Bez černý – recept na rychlý bezinkový kompot
Bezinky je možné zpracovat podobně jako borůvky. Stačí otrhat zralé bobule (pozor, ty nedozrálé mohou obsahovat zdraví nevhodné látky) a dát je do zavařovací sklenice. Pokud máte sklenici o objemu 0,7 litru, přidejte cca 3 lžíce cukru a zalijte vodou. Množství cukru upravte podle velikosti nádoby. Uzavřené sklenice zavařujte po dobu 20 minut při 80 °C.
Využít můžete také postup, kdy 2 litry bezinek prosypete 300 g cukru. Následující dva dny vždy sklenici doplníte bezinkami a cukrem, protože plody se slehnou. Poté opět zavařte.
Marmeláda z bezových květů
Naše (pra)babičky si nenechaly ujít žádnou příležitost k využití darů přírody. Bezové květy proto nejen sušily na čaj, ale dělaly z nich také marmeládu. Při ruce přitom neměly speciální želírovací cukr, ani citrón nebo kyselinu citrónovou, které se do marmelád dnes běžně přidávají. Vystačit si tak musely s vodou, cukrem, hlavní přísadou a notnou dávkou trpělivosti při míchání. Ve 21. století je tak příprava mnohem rychlejší.
1. Natrhejte (nejlépe po dešti) 30 kusů bezových květů, kupte 3 citróny, 2 kg želírovacího cukru a natočte si 3 litry vody.
2. Odstříhejte hlavní stonky, přidejte šťávu a kůru z citrónů a zalijte převařenou vodou.
3. Květy nechte takto namočené jeden až pět dnů na chladném místě (ne v lednici) s tím, že čím déle se budou květy macerovat, tím bude chuť marmelády výraznější.
4. Slijte vodu přes jemné plátýnko do hrnce a zbytky květů ještě přes látku vyždímejte.
5. Přidejte želírovací cukr (případně cukr a pektin) a vařte, dokud nezačne marmeláda želírovat (to poznáte želírovacím testem, při kterém kápnete na talířek a počkáte do vychladnutí).
6. Plňte do předem vyvařených sklenic, případně zavařte po dobu 10 minut při 80 °C.
Pokud rádi experimentujete, přihodit můžete vanilkový lusk, hřebíček nebo zázvor.
Zdroj:
https://esipa.cz/sbirka/sbsrv.dll/sb?DR=SB&CP=32012R0432
https://www.nzip.cz/clanek/1033-cerny-bez
* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč