Bezinková šťáva z plodů – jak na domácí šťávu z bezinek?

Jaro je období, kdy každý z nás může začít zpracovávat to, co nám příroda dává. Není přitom potřeba mít zahrádku. Stačí jít ven a podívat se kolem sebe novýma očima. Při vycházce tak určitě nepřehlédněte černý bez. Jak se dělá bezinková šťáva z plodů?

Bezinková šťáva z plodů – jak na domácí šťávu z bezinek?

Černý bez neboli latinsky Sambucus nigra u nás patří k původním druhům rostlin a není žádnou vzácností. Nejčastěji roste na světlých a polostinných místech, rád má vlhkou půdu bohatou na živiny. Na venkově ho běžně uvidíte podél cest, na mezích i na lesních mýtinách. Pokud pojedete do zahraničí, setkat se s ním můžete od Malé Asie až po Kaspické moře.

Sběr bezinek

U bezu černého se běžně sbírají plody (bezinky) a květy. Plody jsou malé, černé, kulaté a lesklé peckovice. Sběr plodů je velmi jednoduchý a rychlý. Vydejte se na něj ideálně po dešti. Skvělým pomocníkem jsou nůžky, kterými ustřihnete hlavní stopku. Protože bezinky rychle plesniví, s jejich zpracováním dlouho nečekejte.

U plodů je, na rozdíl od květů, menší riziko záměny s dalšími druhy bezu – bezem červeným a bezem chedbí.  

Bezinková šťáva z plodů

Připravte se na to, že plody černého bezu jsou bohaté na purpurové barvivo, sambicyanin. Proto je vhodné při práci s nimi používat rukavice. 

  • 1 kilogram bezinek otrhejte, například pomocí vidličky, umyjte a zalijte vodou. 
  • Při mírném varu nechte 15 minut probublávat a poté směs propasírujte přes sítko, nebo plátýnko. 
  • Do takto získané tekutiny přidejte 800 g cukru krupice, nebo krystal, a 10 g kyseliny citrónové sloužící ke konzervaci (použít místo ní můžete šťávu ze 3 citrónů). 
  • Vařte, dokud sirup nezhoustne.
  • Po vychladnutí plňte do sklenic.
  • Sirup vydrží déle, pokud bude v chladu a temnu.

Osvěžující bezový sirup z květů 

Nejen z plodů, ale také z květů můžete připravit výborný sirup. Hlavní sezona květů je od května do července, někdy ale vykvetou i nové výhonky a zásobu tak můžete doplnit v září. 

  • Ideálně dva až tři dny po dešti nasbírejte 10 až 20 celých květů černého bezu (mohou být už plně rozkvetlé). 
  • Přelijte květy jedním litrem převařené studené vody a přidejte 30 g kyseliny citronové a šťávu ze 2 citrónů.
  • Druhý den vyberte květy a menší nečistoty přeceďte přes jemné sítko, nebo plátýnko.
  • Přidejte 1 kg cukru a pomůcku na konzervování. 
  • Důkladně míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  • Přelijte sirup do čistých lahví, zazátkujte a uložte do temna a chladu.

Víc, než jen pro chuť

Zapomeňte na kupované sirupy. Šťávu z plodů bezinek používejte k přípravě limonád a nápojů místo nich. Navíc, v bezinkové šťávě je toho schováno mnohem víc. 

Zobání syrových bezinek se raději vyhněte. Způsobit mohou bolesti břicha a střevní komplikace. 

Bezinky jsou plné éterických olejů a flavonoidů , které jim propůjčují silné antioxidační a imunostimulační účinky. Bezinková šťáva je skvělým způsobem, jak si uchovat to nejlepší z bezu černého až do podzimních plískanic. Pokud vám dojde šťáva z bezinek dříve, můžete sáhnout po některém z doplňků stravy , který výtažky z plodů černého bezu obsahuje.


Zdroj informací:

https://www.ijrar.org/papers/IJRAR23A2852.pdf

https://cerny-bez.cz/

ImuBerin balení

ImuBerin

Komplexní doplněk stravy vyvinutý podle originální norské receptury.
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...