Nejsilnější přírodní antioxidanty poznáte podle barev

Jak je to možné? Často totiž jde o barviva, která dodávaní např. ovoci jeho typickou barvu. Pojďme se podívat na to, jak poznat nejsilnější přírodní antioxidanty.

Nejsilnější přírodní antioxidanty poznáte podle barev

K čemu nám slouží antioxidanty?

Už jste o nich určitě slyšeli. Je ale trochu komplikované pochopit princip jejich práce, proto se pokusíme o jednoduché vysvětlení:

Antioxidanty mají za úkol bojovat proti volným radikálům. To je něco, co náš organismus vyprodukuje sám, ale není to pro něj žádoucí. Vliv tu má hlavně věk a nezdravý životní styl.

Volným radikálům svědčí ve velkém kouření. A proč nám to vlastně vadí? Jednak působení volných radikálů zapříčiňuje tzv. oxidační stres. To celé pro nás znamená rychlejší stárnutí se všemi jeho potížemi - povadlou kůží, únavou, rizikem nemocí atd. A proto je tak dobré mít dostatek antioxidantů, které volné radikály mohou zneškodnit.

Nejsilnější přírodní antioxidanty

Už na začátku jsme napověděli, že na svou přítomnost v potravině nápadně upozorňují svou barvou. Antioxidantem může být ledacos - kromě vitamínů jsou to často právě přírodní barviva, jako třeba karotenoidy (vč. známého astaxantinu) či anthokyany a dále např. rostlinné flavonoidy. Dá se říct, že čím víc barevných bobulek sezobeme, tím víc antioxidantů si dopřejeme. Není náhodou, že mezi plody bohaté na antioxidanty jsou právě borůvky, ostružiny, bezinky, kustovnice čínská, brusinky nebo rakytník. Vše, co hodně barví, je zdravé!

Antioxidanty ale najdeme i jinde a opět tu hraje roli barvivo. Z rostlin nesmíme opomenout chlorellu, zelený ječmen, zářivé květy měsíčku lékařského nebo zelený čaj. 

Antioxidanty mají budoucnost

I když už bezpečně víme, že jsou prospěšné a pomáhají řešit neduhy nejrůznějšího charakteru, máme se o antioxidantech pořád co učit. V současné době je to žhavé téma, kterému je věnováno hodně pozornosti. 

Tip: účinky antioxidantů můžete chytře využít i zevně. Zpomalují totiž stárnutí pokožky a jsou součástí řady kosmetických produktů.

Antioxidantem může být i vitamín. Za ty nejsilnější považujeme vitamín A, C a E. Pakliže je třeba doplňujete pro podporu imunity, získáte jako benefit i jejich antioxidační účinky.



ImuBerin balení

ImuBerin

Komplexní doplněk stravy vyvinutý podle originální norské receptury.
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...