Víte, co to je antioxidant? Přehledné vysvětlení, díky kterému vám to bude jasné

Ve všech článcích se píše to samé: „Antioxidanty jsou molekuly, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům a oxidačnímu stresu. Volné radikály jsou přitom škodlivé pro naše zdraví.“ Pokud chcete skutečně pochopit, co to je antioxidant, a tedy co uvedená definice znamená, stačí věnovat nám 3 minuty a číst dál.

Víte, co to je antioxidant? Přehledné vysvětlení, díky kterému vám to bude jasné

Dostatečný příjem antioxidantů je důležitou součástí zdravého životního stylu. Pomáhají nám udržovat tělo ve formě, chránit ho a podílejí se i na zpomalování stárnutí. Pro pochopení antioxidantů je ale třeba nejprve poznat jejich protivníky – volné radikály a oxidační stres.

Zaprvé: Volné radikály a jak fungují

Volné radikály jsou malé nestabilní částice v našem těle, které se v organizmu tvoří přirozeně. Jsou zvláštní tím, že obsahují nespárovaný elektron a jsou schopné existovat samostatně. Volný radikál přitom může volný elektron buď předat jiné molekule, nebo od ní naopak další elektron přijmout. A tím může v těle nechtěně způsobit „nepořádek“ a poškození buněk. 

Volné radikály jsou pro fungování lidského organizmu důležité. Využívá je například imunitní systém.  

Zadruhé: Oxidační stres tělu škodí

Pokud panuje rovnováha mezi volnými radikály a látkami, které je dokáží včas z těla odstranit (antioxidanty), je všechno v pořádku. Komplikace nastává, pokud je volných radikálů „víc, než je zdrávo“. Poté zůstávají v organizmu a mohou poškozovat buňky, tkáně a přispívat k rychlejšímu stárnutí. Na vině může být nesprávný jídelníček, nedostatek antioxidantů, znečištěné ovzduší, kouření, toxiny, vysoký příjem alkoholu, infekce a další důvody. Zpravidla se ale jedná o jejich kombinaci.

Oxidační stres nezaměňujte s tím chronickým. Jedná se o dvě zcela odlišné oblasti. I když tělu neprospívá ani jeden. 

Zatřetí: Co to je antioxidant

Pojem „antioxidanty“ nám hned napoví, že se jedná o látky, jejichž pozitivní vliv souvisí se schopností bránit „oxidaci“, respektive oxidačnímu stresu. Stejně jako vznikají v těle přirozeně volné radikály, dokáže si organizmus vytvářet i vlastní antioxidanty. Jejich množství je ale možné zvýšit i stravou – skvělými zdroji jsou například bobuloviny, ale také další druhy ovoce, zelenina, zelený čaj nebo hořká čokoláda. 

Mezi látky schopné chránit před oxidačním stresem patří například vitamín C, selen nebo zinek

V případě nerovnováhy je nejvhodnější zvýšit příjem antioxidantů a zároveň se snažit snížit zdroje volných radikálů. S prvním z uvedených mohou pomoci mimo jiné i doplňky stravy.


ImuBerin balení

ImuBerin

Komplexní doplněk stravy vyvinutý podle originální norské receptury.
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...